Нематеріальна культурна спадщина        13 Січня 2021        345      

Традиційні страви новорічного столу: символіка святкових смаколиків різних народів

Новорічні смаколики — не просто їжа, адже кожна страва має своє символічне значення, а також несе із собою надію господарів святкового столу на щастя та процвітання.

Новорічний пряник

Рибні страви — головні символи достатку

Риба — найпопулярніша щаслива страва. Традиційна «шуба», заливне з риби, фарширована щука, судак, шпроти та символ достатку — канапки або млинці з ікрою.

Новорічний стіл // www.volyn.com.ua

Данці ставлять на стіл варену тріску, німці — оселедець, а поляки та чехи — запеченого коропа, символ родинного добробуту. Разом із рибою на новорічному столі поляків налічується дванадцять пісних страв: із грибами та злаками, чорносливом і горіхами, солодкою випічкою та шоколадом.

Канапки з ікрою // ogogo.if.ua

У японських родинах варена риба на новорічному столі символізує спокій, позитивний настрій та бадьорість духу, а ікра оселедця — щасливу багатодітну родину.

Фарширована риба — символ спокою // calorizator.ru

Зернові й борошняні страви — забезпечать добрий врожай

Зернові страви — обов’язковий атрибут новорічного столу в багатьох слов’янських країнах: пшенична або перлова каша, щоб жити в ситості та достатку, пироги, пиріжки й печиво у вигляді фігурок худоби — на добрий врожай.

Печиво у вигляді фігурок худоби // arhlib.ru

Шотландці в новорічну ніч, що тут називають хогманай, печуть солодкий здобний пиріг, а точніше «чорну булочку» — Black Ban із мигдалем, родзинками, цитрусовою цедрою, сушеними ягодами та спеціями — різними видами духмяних перців, імбиром і корицею. Усередині страви запікають квасолину: хто її знайде, той стає «королем» новорічної ночі. Вважається, що людина, яка в новорічну ніч з’їсть шматочок чорної булочки та зап’є її чарочкою віскі, буде ситою та веселою впродовж усього року.

Чорна булка // www.edimdoma.ru

Тибетці на Новий рік традиційно печуть багато пиріжків і пригощають ними родину, знайомих і просто перехожих, адже вважається, що чим більше пиріжків роздати, тим багатшим буде твоє життя наступного року.

Пиріг // home-bread.livejournal.com

У Румунії, Болгарії та інших балканських країнах печуть святкову випічку «зі сюрпризом», у яку додають листочки лавра, гілочки плодових дерев, ягідки та монетки – символи успіху, любові, достатку та щастя. А той, кому випаде «сюрприз», буде щасливим увесь рік.

Випічка із сюрпризом // www.depo.ua

Корейці вважають доброю прикметою вживання в новорічну ніч рисового супу ттоккук, в який додають варені яйця та мариноване м’ясо. Вважається, що чашка ттокука подовжує життя на рік.  

Фрукти — символ міцної родини

Одним із найпопулярніших атрибутів новорічного столу є виноградна лоза — символ великої міцної родини, братерства та єдності, процвітання, успіху та достатку. Століттями італійці заздалегідь засушували родзинки в гронах, а потім ласували на Новий рік.

Виноградна лоза — символ єдності // lovevalencia.ru

Іспанці під дзвін новорічних курантів з’їдають рівно дванадцять ягідок і загадують найзаповітніші бажання.

У Греції символом родинного зв’язку є гранати. У новорічну ніч голова сім’ї розбиває великий соковитий солодкий гранат об стіну будинку. Вважається, що чим далі розсиплються зернинки, тим більше щастя чекає на родину.

Гранат — символ родинного зв’язку

У Німеччині на стіл кладуть яблуко — символ райського життя, пізнання добра і зла та горіхи, що символізують наполегливість в опануванні таємниць життя.

Святковий стіл мешканців Близького Сходу // telegraf.com.ua

А на Близькому Сході святкують Новий рік восени, коли закінчуються сільськогосподарські роботи. Центральне місце на святковому столі займають мед і фініки, гранати та яблука — «на солодке життя». А ось усі гіркі, кислі й солоні страви прибирають якомога далі.

Птиця на святковому столі

Однією із головних страв новорічного столу є запечена птиця: курка чи качка, індичка або гусак. На Сході головна страва — курка,  яку готують разом із головою, лапами та хвостом. Вважається, що така ритуальна новорічна страва сприяє зміцненню родинних стосунків.

Новорічна запечена курка

Більшість родин не уявляють новорічного застілля без запеченої індички. Але в Австрії та Угорщині птиця на святковому столі під забороною — «щоби щастя не улетіло».

Солодощі новорічного меню

В Іспанії та Італії смакують традиційним туроном — нугою з медом, цукром, яєчним білком, мигдалем і іншими горіхами.

Іспанський турон // moscow-oblast.sm-news.ru

Японці, корейці й жителі країн південно-східної Азії не уявляють новорічну трапезу без моті — солодких рисових тістечок, що приносять удачу.

Тістечка моті // www.marieclaire.ru

А в Україні на Святвечір на святковому столі обов’язково має бути 12 пісних страв, серед яких горох, капусняк, рибні страви, голубці, борщ, вареники, млинці, каша, пиріжки та гриби.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: