Новорічні смаколики — не просто їжа, адже кожна страва має своє символічне значення, а також несе із собою надію господарів святкового столу на щастя та процвітання.

Рибні страви — головні символи достатку
Риба — найпопулярніша щаслива страва. Традиційна «шуба», заливне з риби, фарширована щука, судак, шпроти та символ достатку — канапки або млинці з ікрою.

Данці ставлять на стіл варену тріску, німці — оселедець, а поляки та чехи — запеченого коропа, символ родинного добробуту. Разом із рибою на новорічному столі поляків налічується дванадцять пісних страв: із грибами та злаками, чорносливом і горіхами, солодкою випічкою та шоколадом.

У японських родинах варена риба на новорічному столі символізує спокій, позитивний настрій та бадьорість духу, а ікра оселедця — щасливу багатодітну родину.

Зернові й борошняні страви — забезпечать добрий врожай
Зернові страви — обов’язковий атрибут новорічного столу в багатьох слов’янських країнах: пшенична або перлова каша, щоб жити в ситості та достатку, пироги, пиріжки й печиво у вигляді фігурок худоби — на добрий врожай.

Шотландці в новорічну ніч, що тут називають хогманай, печуть солодкий здобний пиріг, а точніше «чорну булочку» — Black Ban із мигдалем, родзинками, цитрусовою цедрою, сушеними ягодами та спеціями — різними видами духмяних перців, імбиром і корицею. Усередині страви запікають квасолину: хто її знайде, той стає «королем» новорічної ночі. Вважається, що людина, яка в новорічну ніч з’їсть шматочок чорної булочки та зап’є її чарочкою віскі, буде ситою та веселою впродовж усього року.

Тибетці на Новий рік традиційно печуть багато пиріжків і пригощають ними родину, знайомих і просто перехожих, адже вважається, що чим більше пиріжків роздати, тим багатшим буде твоє життя наступного року.

У Румунії, Болгарії та інших балканських країнах печуть святкову випічку «зі сюрпризом», у яку додають листочки лавра, гілочки плодових дерев, ягідки та монетки – символи успіху, любові, достатку та щастя. А той, кому випаде «сюрприз», буде щасливим увесь рік.

Корейці вважають доброю прикметою вживання в новорічну ніч рисового супу ттоккук, в який додають варені яйця та мариноване м’ясо. Вважається, що чашка ттокука подовжує життя на рік.
Фрукти — символ міцної родини
Одним із найпопулярніших атрибутів новорічного столу є виноградна лоза — символ великої міцної родини, братерства та єдності, процвітання, успіху та достатку. Століттями італійці заздалегідь засушували родзинки в гронах, а потім ласували на Новий рік.

Іспанці під дзвін новорічних курантів з’їдають рівно дванадцять ягідок і загадують найзаповітніші бажання.
У Греції символом родинного зв’язку є гранати. У новорічну ніч голова сім’ї розбиває великий соковитий солодкий гранат об стіну будинку. Вважається, що чим далі розсиплються зернинки, тим більше щастя чекає на родину.

У Німеччині на стіл кладуть яблуко — символ райського життя, пізнання добра і зла та горіхи, що символізують наполегливість в опануванні таємниць життя.

А на Близькому Сході святкують Новий рік восени, коли закінчуються сільськогосподарські роботи. Центральне місце на святковому столі займають мед і фініки, гранати та яблука — «на солодке життя». А ось усі гіркі, кислі й солоні страви прибирають якомога далі.
Птиця на святковому столі
Однією із головних страв новорічного столу є запечена птиця: курка чи качка, індичка або гусак. На Сході головна страва — курка, яку готують разом із головою, лапами та хвостом. Вважається, що така ритуальна новорічна страва сприяє зміцненню родинних стосунків.

Більшість родин не уявляють новорічного застілля без запеченої індички. Але в Австрії та Угорщині птиця на святковому столі під забороною — «щоби щастя не улетіло».
Солодощі новорічного меню
В Іспанії та Італії смакують традиційним туроном — нугою з медом, цукром, яєчним білком, мигдалем і іншими горіхами.

Японці, корейці й жителі країн південно-східної Азії не уявляють новорічну трапезу без моті — солодких рисових тістечок, що приносять удачу.

А в Україні на Святвечір на святковому столі обов’язково має бути 12 пісних страв, серед яких горох, капусняк, рибні страви, голубці, борщ, вареники, млинці, каша, пиріжки та гриби.