Нематеріальна культурна спадщина        10 Квітня 2017        309      

Усе, що потрібно знати про великодні свята

Великодні свята завжди бажані та очікувані. Люди старанно готуються до їхньої зустрічі. А чи відомо вам, чому останній перед Великоднем тиждень називають «Страсним», коли господиням слід починати пекти паски, що обов’язково покласти у великодній кошик, як треба христосуватись, і скільки днів триває святкування — тільки для читачів нашого сайту докладно і змістовно.

Фото: bigmir.net

Страсний тиждень

Останній тиждень сорокаденного передвеликоднього посту нагадує про земний подвиг Ісуса Христа. Його називають «Страсним», «Великим Тижнем», а кожен день має своє призначення.

Великого Понеділка та вівторка господині починали підготовку до свята: прибирали в хаті, прали, прасували, готували святковий одяг.

У Велику середу заготовляли яйця, віск та фарбу для писанок, пекли паски.

У Великий четвер, а його ще називають Чистим, відбулася та сама Таємна Вечеря, на якій Ісус причастив своїх учнів, омивши їм ноги. У Чистий четвер господині прибирали домівки, усі члени родини купалися: щоб і душа, і тіло перебували в чистоті.

Страсної п’ятниці віряни йдуть до церкви, згадуючи останні земні страждання Ісуса й намагаються хоча б доторкнутися до плащаниці — символічного полотна, у яке був загорнутий Ісус після страти.

У Велику суботу формували святковий кошик для освячення в церкві.

Великдень

Великдень — величне свято, яке щорічно припадає на різні дати. У 2017 році відзначається 16 квітня.

Біблія, розповідаючи про суть свята, відтворює картини з давньої історії єврейського народу. У день Пасхи Ісус Христос воскрес із мертвих, вселяючи в християн надію на спокутування гріхів і вічне життя. Це основа православної віри й понині.

Опівночі, із суботи на неділю Страсного тижня, починається святкова служба, яку священик закінчує, промовляючи тричі: «Христос Воскрес!». Віряни тричі відповідають: «Воістину Воскрес!». Священик освячує великодній кошик, у якому окрім різноманітних м’ясних страв має бути обрядовий хліб-паска, фарбовані яйця та сіль. Люди вітають одне одного словами: «Христос Воскрес!» і христосуються, цілуючись тричі. А вдома після тривалого сорокаденного посту вся родина сідає за стіл «розговлятися». Святкова трапеза починається словами господаря дому: «Дай, Боже, ще й на той рік дочекатися світлого празника Воскресіння Христового в щасті і здоров’ї!» Спершу всі куштують свячене яйце, мокаючи у свячену сіль, а також кусочок паски. Святковий стіл в українців дуже багатий на м’ясні страви, серед яких домашня шинка, ковбаса, печене порося з хріном, а також кондитерські вироби.

Народна мудрість каже: «Коли на Великдень розговієшся і вийдеш на вулицю, що перше побачиш, тим і промишляй — буде удача». Кого б не зустрів на Великдень — поклонись і привітайся. «Навіть із ворогом у цей день гріх не привітатися», — кажуть старші люди.

Святкування Пасхи в Україні триває 40 днів, аж до Вознесіння Христового. Весь цей час православні ще вітаються словами: «Христос Воскрес!» Протягом першого тижня Великодня в храмах дзвонять святкові дзвони, сповіщаючи світу про велику радість — воскресіння Ісуса Христа.

Проводи, гробки

Другий після Великодня тиждень в Україні — «поминальний», його ще називають «проводи» чи «гробки».

Заздалегідь люди йдуть на кладовище, впорядковують могилки: садять квіти барвінку, садової фіалки, одягають на пам’ятники спеціальні ритуальні віночки, стрічки та рушники, садять деревця та кущі калини.

У церкві відправляється поминальна служба, після якої вся процесія на чолі зі священиком, з церковними хоругвами та хором, вирушає хресною ходою на кладовище, де між могилами відправляється панахида за спасіння душ померлих родичів. Люди вважали, що цього дня покійні особливо радіють, коли рідні відвідують їхні могили. А на знак світлої людської пам’яті цвітуть квіти, а птахи розносять про живих лише хороші вісті.

А ми бажаємо вам у ці світлі квітневі дні миру, любові, добра та злагоди!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: