Нематеріальна культурна спадщина        17 Липня 2020        295      

Весільні традиції українців: дівування

Що таке дівування, як його роблять традиційно та деякі особливості виготовлення в Новоодеському, Вітовському й Баштанському районах Миколаївської області.

Що таке дівування

Дівування — це обрядове деревце (сосна чи вишня) традиційного весілля. Зазвичай його ставлять у коровай на столі перед молодими як символ прощання з юнацтвом та отримання нового статусу — чоловіка і дружини. Розрізають і роздають весільний хліб лише на другий день святкування. Молода з дружкою зрізують ножицями печиво та пригощають насамперед молодь, а потім інших гостей.

Дівування, с. Новопетрівське

Технологія виготовлення

Виготовляють дівування переважно в четвер, оскільки перед весіллям його вважають «чистим». Один із варіантів складників тіста: 2 л сметани, 3 л молока, 3 кг цукру, 2 кг маргарину або 2 л вершків, 30 яєць, 25 пакетиків ванільного цукру, борошно (скільки вбере). Замішують круте тісто й ділять його на маленькі шматочки. Кожен тонко розкачують, ріжуть на тонкі смужки та обвивають ними гілочки. Випікають 40–60 хв. Щоб життя молодих було вдалим, стежать, щоб випічка не підгоріла. Прикрашають деревце стрічками, горішками, бубличками, «райськими» яблучками, цукерками.

Для випікання запрошують щасливих у шлюбі жінок зі сторони нареченої. Кількість має бути непарною — від 7 до 15 осіб. Керує процесом старша коровайниця, яка досконало знає рецепт і технологію виготовлення. Також вона стежить, щоб атмосфера була дружньою та лунали пісні. Так, замішуючи тісто, жінки співають:

Сійся, мука, сійся,
А тістечко, місися,
Будем тісто ми місити,
Коровайницю просити.
Коровайниця мила
Дівування ліпила,
Квіточками прикрашала,
Щастя й долі всім бажала.

Коли одна з коровайниць іде топити піч для випікання, інші співають:

Черевата місила, а горбата воду носила,
Сліпа в піч заглядала, чи вдалося дівування.
У нашої печі золотії плечі,
Червонії крила, щоб дівування гнітила.

Закінчуючи, жінки бажають молодим щасливої долі:

Хай весілля вдасться,
Дівування є прекрасне,
Щастя Катерині в парі,
Многа літа їм бажаєм!

Дівування Новоодеського району

У с. Новопетрівське Новоодеського району дівування має традиційний вигляд деревця. Місцеві мешканці вважають, що пишну вишневу гілку для весільного хліба необхідно викрасти з саду заможної та щасливої родини за місяць до весілля. Потім її підсушують і використовують. Чим розлогіша й пишніша гілка, тим краще дівування. А в с. Степове надають перевагу верхівці молодої сосни.

Дівування Вітовського району

У с. Михайло-Ларине Вітовського району за тиждень до весілля йдуть до річки, обирають рівний очерет висотою приблизно півтора метра, чистять його, миють, сушать. Потім на підготовлені очеретини накручують смужки тіста, починаючи знизу догори, і запікають. Зі сторони нареченої в коровай ставлять шість очеретин дівування, зі сторони нареченого — п’ять. Угорі конструкції роблять трикутник із трьох очеретин.

Дівування Баштанського району

На Баштанщині випікають печиво у формі сердечок, бантиків, кружечків, вісімок, метеликів. Нанизують його на довгі міцні нитки й рядами закріплюють на спеціальній металевій конструкції. Вона складається з одного чи декількох кругів різного діаметру, скріплених між собою стрижнями. За формою баштанське дівування нагадує діжку, може досягати двох метрів заввишки. Форма обрана невипадково — щоб життя молодят було, як повна діжа.

Багато таємниць має й основний весільний хліб — коровай.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: