Нематеріальна культурна спадщина        21 Травня 2020        576      

Що готують із тіста на Миколаївщині: рецепти

Пропонуємо 7 рецептів, які допоможуть порадувати близьких смачними виробами з тіста.

Хрустики по-себинськи або вергуни

Рецепт розповіла Ірина Тімуш із с. Себине Новоодеського району.

Для приготування хрустиків необхідно три яйця, 50 г горілки, дві склянки борошна, жир для фритюру (олія або суміш олії та смальцю), цукрова пудра (для присипки). З яєць, горілки та борошна замісіть круте тісто. Якщо воно вийшло м’яким, додайте ще борошна. Розкачайте тісто в тонкий (2–3 мм) пласт і гострим ножем розріжте на невеликі ромби. Усередині зробіть надріз та один із кінчиків ромба протягніть через отвір. Підсмажте хрустики у фритюрі, дістаньте шумівкою, викладіть на серветку, а коли жир стече, перекладіть вироби на блюдо й щедро посипте цукровою пудрою.

Болгарська паска

Рецепт розповіла Марія Бахчиванжи з с. Червонопілля Березнегуватського району.

Для тіста підготуйте чотири літри молока або сироватки, 100 г дріжджів, 15 яєць, півтора кілограма цукру, 300 г коров’ячого масла, пів літра збиранки (домашньої сметани), чайну ложку мірзуми (приправа) із духмяних трав і мускатного горіха, трохи солі, родзинки (на власний смак), склянку олії, борошно (приблизно три кілограми). Борошно заздалегідь занесіть у тепле приміщення, щоб воно було прогріте й сухе.

Приготуйте квас (опару) із літра теплого молока або сироватки, дріжджів, розведених у теплій воді, і борошна. Ретельно вимішуйте квас дерев’яною ложкою й досипайте борошно, поки маса не почне відставати від ложки. Тоді укутайте ковдрою й поставте в тепле місце. Поки квас «підходить», підігрійте три літри сироватки або молока. Збийте до пінки 15 яєць і кілограм цукру, влийте в теплу рідину. Туди ж додайте м’яке коров’яче масло та збиранку. Поступово, невеликими порціями, додавайте борошно, поки не отримаєте м’яке тісто. Накрийте його й знов поставте в тепле місце.

Коли тісто збільшиться вдвічі, додайте ще пів кілограма цукру, трохи солі (на кінчику ножа), мірзуму, родзинки. Вимішуючи, поступово всипайте борошно, поки тісто не перестане прилипати до рук. Тоді влийте олію, вимісіть і на 15–20 хвилин залиште в теплі. Як тісто «підійде», увімкніть духовку (оригінальну болгарську паску готують у печі, розпаленій виноградною лозою), розкладіть тісто у форми, змащені олією, і дайте ще трохи «підійти». Випікайте 20–25 хвилин на 180°C, потім обережно витягніть, прикрасьте кожен виріб зверху косичками з тіста, виклавши їх хрестом. Поверніть у духовку й чекайте, поки паски зарум’яняться. Потім ще раз витягніть, змажте яйцем і запікайте ще 10–15 хвилин.

Бухти (пироги з вишнями)

Рецепт розповіла Марина Тоніца з с. Богемка Врадіївського району.

Для тіста знадобиться пів склянки молока, 100 г дріжджів, п’ять яєць, склянка цукру, 200 г домашнього коров’ячого масла, 500–600 г борошна. Зробіть опару з молока, дріжджів, невеликої кількості борошна та залиште в теплому місці на 15–20 хвилин. Поки опара підходить, збийте яйця з цукром (білки й жовтки окремо) аж до піни й білого кольору. Коли опара готова, розтопіть масло, просійте борошно й замісіть тісто. Добре вимісіть (має відставати від миски) і знову поставте в тепло.

Коли тісто збільшиться вдвічі, вийміть його з миски, розкачайте та ліпіть пиріжки. Для начинки візьміть п’ять чи шість вишень. Складіть готові вироби на змащене олією деко. Випікайте приблизно 20 хвилин за температури 180°C, потім дістаньте й змастіть кожен пиріжок збитим яйцем. Поверніть у духовку ще на 10–15 хвилин.

Кршапаче

Рецепт розповіла Зінаїда Єрсак із с. Богемка Врадіївського району.

Візьміть два чи три яйця, пів склянки цукру, чверть склянки молока, борошно й замісіть дуже круте тісто. Розкачайте його в плацек — великий тонкий пласт. Розріжте на довгі стрічки товщиною у 3–5 см, а потім кожну стрічку розріжте навскіс на окремі шматочки. Усередині зробіть розріз і виверніть краєчок. Посмажте кршапаче в глибокій пательні або в казанку до золотавого кольору. Готові вироби викладіть на серветку, щоб прибрати зайвий жир.

Раніше кршапаче з наваристим курячим бульйоном чехи-переселенці годували породіль. Вважали, що це допомагає швидко відновити сили після пологів і корисно для лактації.

Плачинди

Рецепт розповіла Віра Слободніченко з с. Великосербулівка Єланецького району.

Для тіста знадобиться склянка теплої води або сироватки, дві столові ложки олії, сіль і сода (на кінчику ножа), борошно. Для начинки можете використовувати картоплю, гарбуз, яблука, зелень, солодкий або солоний сир, капусту, м’ясо або гриби. Замісіть доволі круте тісто, сформуйте кульки та розкачайте кружечки товщиною приблизно в сантиметр. Усередину покладіть готову начинку, зробіть надрізи з боків, загорніть так, щоб зафіксувати начинку, трохи придавіть. Обсмажте з обох боків до золотавого кольору. Найкраще плачинди смакують гарячими.

Сорочини або вітовські жайворонки

Рецепт розповіла Наталя Феник із с. Первомайське Вітовського району.

Замісіть тісто. Інгредієнти: пів склянки води, дві столові ложки трохи підігрітого до рідкого стану меду, склянка борошна із розпушувачем (пів чайної ложки) або погашеною оцтом содою, одна чи дві столові ложки олії.

Розділіть тісто на шість частин. Кожну розкачайте в ковбаску довжиною близько 10 см і скрутіть у вузлик. Сформуйте голову та дзьобик, із родзинок зробіть очі. Хвостик розкачайте й фігурно розріжте ножем. Змажте сформовані вироби збитим яйцем і випікайте за температури 180–190°C до рум’яного кольору.

Весільні шишки

Рецепт розповів Михайло Давиденко з с. Семенівка Благодатненської селищної ОТГ.

Для тіста підготуйте пів літра молока, склянку цукру, 200 г масла, п’ять яєць, 100 г дріжджів, приблизно кілограм борошна. Дріжджі розпустіть у теплій воді (пів склянки), дайте «підійти». Додайте тепле молоко, розтерті з цукром яйця, розтоплене масло. Вимішайте й дайте «відпочити» і «підійти» у теплому місці. Знову вимішайте, розділіть на шматки розміром у кулак. Розкачайте в довгі стрічки, з одного боку зробіть ножем насічки й скрутіть тісто у формі равлика.

Помістіть вироби на змащене олією або смальцем деко, змажте верх маслом, якщо хочете, щоб скоринка була світлішою. Якщо ж вам до вподоби темно-коричнева блискуча скоринка, то змажте булочки сумішшю зі збитого жовтка, молока й цукру. Залишіть на 10–15 хвилин, щоб тісто «відпочило», стало ще пишнішим і пухкішим, а потім посадіть у піч або випікайте в духовці за температури 180–200°C приблизно 40 хвилин.

Шишки — обов’язковий весільний атрибут Семенівки. Саме з шишками запрошували на весілля, обдаровували ними гостей за столом. «Дітям на добро» усередину випічки клали срібні монети. Іноді шишки додатково декорували зубочками, листочками, квочечками із крашанками (на родючість) і змійками (на довгу й щасливу дорогу).

Ще одна кулінарна візитівка Миколаївщини — матвіївський зелений борщ із бичками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: