Нематеріальна культурна спадщина        24 Лютого 2020        175      

Світові традиції Масляного тижня

Масниця (Масляна) — свято проводів зими та зустрічі весни. У 2020 році в Україні припадає на 24 лютого — 1 березня. У нашій статті на вас чекають найцікавіші факти та традиції Масляного тижня, зокрема масштабні карнавали.

Марді Гра // pinterest.com

Назви, що побутують у світі

Українська Масниця (Масляна) щира на вареники з сиром, млинці, сирники, різні молочні страви, а також на веселощі. Але святкують масницю не тільки в Україні. І називають її по-всякому.

У Польщі головний Масляний день має назву «Tłusty czwartek» (товстий четвер). Зустрічають свято не млинцями й не варениками, а пончиками з різноманітними начинками. Щороку в ці дні поляки з’їдають майже 100 мільйонів пончиків.

Польські пончики // credo.pro

У Болгарії свято має назву «Сирні заговезні». У країнах католицької та лютеранської церков останній день перед Великим постом називають «Жирний вівторок». У Франції, Чехії, Бельгії, Фінляндії, Англії, Швеції, США — «Mardi Gras», у Великій Британії — «Shrove Tuesday» (скоромний вівторок) або «Pancake day», у Греції — «απόκριες», що означає «без м’яса». Німці говорять «Fastnacht» або «Fasching». В Угорщині побутує назва «Farsang». Починають святкувати з дня Богоявлення (Хрещення) й аж до Попільної середи. У Словенії карнавальний тиждень, що передує Великому посту перед Великоднем, називають «Пуст».

Масляні традиції різних країн

У Чехії майже в кожному місті проходять карнавали м’ясопусту. Ці звичаї походять ще з середньовіччя. У барвистих процесіях ряджені мають бути тільки в традиційних костюмах: ведмедя, нареченого і нареченої, клібни (кобили), єврея, баби з ножем, смерті, блазня. На вулицях пригощають м’ясними делікатесами. Ближче до опівночі починають суд над контрабасом: мешканці розповідають про його страшні гріхи й проводжають його в останній шлях. Це означає, що веселощі закінчилися.

М’ясопуст у Празі // travelcalendar.ru
Богемський карнавал // gulliverpress.com

У Польщі горді панночки, приспавши увагу холостих чоловіків горілочкою, смачними пончиками, оладками, на десерт обов’язково тягають їх за волосся. Словенці під час Пуста ласують пишними пончиками з варенням і цукровою пудрою. Називають їх «Кроф». Вважають, «щоб залучити добрий врожай, треба добряче їх поїсти».

Опудало Пуста // valanta.com.ua
Словенський кроф // valanta.com.ua

Грецький Апокрієс — це тритижневе поїдання м’яса та м’ясних делікатесів. Особливо популярна смажена на грилі свинина. У містах Патри, Афіни й Наус у ці дні обов’язково проходять яскраві карнавали. У деяких містечках жінки переодягаються в чоловіків і навпаки, в інших — розводять багаття та стрибають через нього, десь — ходять рядженими по домівках. Це час, коли на вулицях Греції можна зустріти спартанські колісниці та яскраво вбраних чоловіків, які співають не зовсім пристойні пісні.

М’ясні делікатеси. Греція // uainfo.org
Апокрієс в Греції // grekomania.ru

У Шотландії прийнято всією родиною готувати пісні коржі. Жменю вівсяного борошна сиплють у складені разом долоні, які міцно стискають і занурюють у холодну воду. Отриману таким чином кульку випікають прямо в гарячій золі вогнища. Коли ж настає час випікати млинці, то кожен член родини щось виконує: хтось змащує олією пательню, інший виливає тісто чи перегортає млинець тощо.

В Ісландії Масляній найбільше радіють діти. Замість млинців тут їдять тістечка з вершками та шоколадною поливкою. Діти будять батьків, голосно вигукуючи назву тістечок. Скільки разів встигнеш вигукнути — стільки тістечок й отримаєш. А потім веселі ватаги дітвори ходять до кондитерських, випрошуючи ласощі й там.

У Данії школярі роблять один одному невеликі дарунки й пишуть листи без зворотної адреси. Той, хто отримав листа, повинен здогадатися, хто автор, і подарувати йому якийсь смаколик на Великдень.

У Великій Британії англійці ласують млинцями. А в містечку Олні проводять млинцеві перегони на 400 метрів. За сигналом дзвону жінки швидко випікають свій перший млинець, а другий дзвін означає початок перегонів. За правилами, у перегонах можуть брати участь жінки від 18 років. Вони обов’язково мають бути в хустках і фартухах, зі сковорідками в руках. Добігаючи до фінішу, млин на пательні треба підкинути та спіймати (не менше трьох разів).

Млинцеві перегони в Олні // gongshimh.blogspot.com

У Швеції в Жирний вівторок усі їдять традиційну булочку — семла з начинкою із мигдалевої пасти та вершків. Раніше тістечко на тарілці переважно заливали теплим молоком, а зараз полюбляють їсти семлу за горнятком кави. За народними традиціями, кожному обов’язково треба з’їсти не менше чотирьох тістечок.

Шведська семла // 2do2go.ru

У Болгарії «Сирні заговезні» проходять за тиждень до Великого посту. Закінчує їх Прошка (Прощена неділя). Цього тижня ще з часів язичництва проводять танці кукерів, які проганяють диявола та лихі сили. Кукери — це чоловіки, ряджені в костюми страшних тварин або традиційних персонажів: царя, діда, баби, селян та інших. Кукерські танці — театралізоване дійство, що має безліч сценаріїв, основний сенс яких — перемогти сили зла та провести життєствердні обряди: весілля, народження нового життя.

Кукери // mashapasha.com

Кукери можуть ходити по домівках, розігруючи побутові комічні сценки, веселячи народ і бажаючи всім родючості й добробуту. За це вони отримують подяку господарів: борошно, боби, яйця та інше. Атмосфера на святі завжди душевна й щаслива, тому що під масками «всі ряджені рівні». Цей обряд внесено в перелік світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Найцікавіші карнавали світу

У багатьох країнах світу Масляна — це час карнавалів. Карнавал як своєрідний сплав поганських вірувань і християнських традицій можна вважати символічною підготовкою до нового щорічного життєвого циклу. До речі, «carne vale» означає «прощавай, м’ясо». Раніше всі карнавали закінчувалися у Попільну середу — останній день перед католицьким Великим постом. У ніч перед постом усі залишки скоромної їжі кидали у вогонь, перетворюючи їх на попіл, щоб не виникало навіть спокуси з’їсти щось непостове. Звідси і назва цього дня.

Нинішні карнавали — це веселощі, хаос та бенкетування, що не мають обмежень. Адже перед постом потрібно наїстися жирної їжі досхочу, щоб навіть не згадувати про неї під час посту.

«Carnaval de Binche» у Бельгії входить до переліку світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Головні події припадають на Жирний вівторок. Вулицями міста Бінш гуляють веселі горбані Жиллі. Ці учасники ходи (їх зазвичай майже тисяча) одягають смугасті костюми, які набивають соломою. Виглядають вони кумедними пузанями, у яких на спині два горби, на ногах — дерев’яні сабо, а на головах — п’ятикілограмові убори зі страусового пір’я. Усі надівають однакові воскові маски з чорними окулярами.

Основна задача Жиллів — розкидати в натовп людей апельсини. За день кожен Жилль має роздати чи розкидати 25 кілограмів золотистих фруктів. Той, хто отримав апельсин, вважає себе щасливчиком, оскільки «впіймав свій успіх». Жиллі ходять тільки в супроводі барабанщиків. Під барабанний бій ряджені йдуть доволі повільно, звучно вдаряючи дерев’яними колодками по дорозі.

Жиллі в масках // birdinflight.com

В Угорщині прославило всю країну місто Мохач, де проходить карнавал «Бушояраш». Це святкування також внесено до списку ЮНЕСКО. «Busójárás» у перекладі означає «ходіння бушара» або «похід бушара». Основними героями та дійовими особами свята є бушари — кумедно-рогаті чудовиська в дерев’яних масках, білих штанях із мереживом і в кошлатих овечих шубах.

Бушоярош // nuitour.ru

До широких шкіряних ременів на талії прикріплюють старі коров’ячі тронки, тріскачки. На шию одягають яскраві намиста із сушеного перцю й часнику. На роги частенько нанизують символ фаршанга — рум’яний пончик. Супроводжують бушарів янкелі — діти й жінки в карнавальних масках і народному одязі. За ними йдуть різні блазні, чаклуни та відьми. Глядачі намагаються торкнутися шуби бушара. Але головних героїв дійства суворо охороняють янкелі, що відганяють охочих мішками з тирсою. Бушари повинні своїм виглядом, а також гучним співом і биттям у калатала налякати публіку й саму зиму. Апофеозом карнавалу є велике вогнище, у якому урочисто спалюють труну — символ зими.

Похорон зими на карнавалі «Бушояраш» // dialogorum.hu

У Словенії найбільш колоритне та популярне свято Пуста — «Курентовання» (Kurentovanje) в місті Птуй. Карнавал названий так на честь дивних волохатих персонажів — курентів. Це фольклорні істоти, чимось схожі на єті. Вважають, що волохате чудовисько — це язичницький бог гедонізму Курент, який вигнав зиму та приніс в країну весну. Визначний елемент костюма — маска з довгим червоним язиком, зроблена з тканини й шкіри.

Курент зазвичай одягає овече, кроляче або козяче хутро, має ланцюг із п’ятьма коров’ячими тронками. У руках тримає товсту палицю з набалдашником із їжакових голок — ježevka. На голові можуть бути роги чи прикраси зі стрічок. Це означає його приналежність або до рогатих, або до пернатих. Кожен рух курента супроводжує відчайдушний передзвін, який, за давнім язичницьким звичаєм, проганяє зиму та дає дорогу весні.

Карнавал в місті Птуй // wellnesstravelsi.wordpress.com

Оригінальний карнавал «Лауфарія» (Laufarija) проходить напередодні Масляної в місті Церкно. Група з 25 лауфарів гуляє містом в оригінальних символічних масках, що є прообразом окремих слабкостей чи вад людей. Серед них є Дама і Пан, які уособлюють образ буржуазії. Є і Маска, що представляє духів померлих предків — гротескне обличчя з великим носом та щелепою, з якої випирають величезні зуби. Лише один персонаж може розмовляти — Старий. Інші 24 лауфари «німі», щоби їх неможливо було впізнати. Лауфари можуть бешкетувати, лякати перехожих і навіть бити їх хлистом. Коли учасники процесії заходять до домівок, господарі їх пригощають.

Метою карнавалу є засудження Пуста — рогатого чудовиська, що опирається приходу весни. Пуст зазвичай одягнений у костюм із моху (вагою 50–60 кг), а в його руках — ялина. Коли відбувається суд, Пуста звинувачують у всьому поганому, що сталося в Церкно минулого року, навіть у поганій погоді. Його засуджують до смертної кари. Після символічної страти Пуста зима вмирає, і весь люд радіє приходу весни.

Лауфари в Церкно // visitcerkno.si

Фестиваль «Марді Гра» або «Жирний вівторок» — одне з найулюбленіших свят жителів Франції, Чехії, Бельгії, Фінляндії, Англії, Швеції та США. У Франції це насамперед «свято смачної їжі», переважно млинців. Французькі кулінари ретельно оберігають традиції випікання: вимішують тісто тільки вручну та з особливого борошна, змеленого на старовинних млинах у місті Бретон.

Млинці начиняють м’ясом, рибою, грибами або овочами та намагаються їсти їх ще гарячими. Солодкі млинці готують із гарячою карамеллю, фруктами чи шоколадом. Люблять також пиріжки з цибулею, м’ясні страви та пончики. Запивають усе сидром чи виноградним вином. На міських майданчиках зазвичай проводять театралізовані вистави з іграми й танцями.

Найяскравішим фестивалем «Марді Гра» вважають карнавал у Новому Орлеані (штат Луїзіана, США). У вівторок, який є вихідним, вулицю Бурбон французького кварталу заповнює натовп веселого люду в неймовірних шатах. Очолюють ходу духові оркестри. Далі — найяскравіша й найбільша платформа з Королем і Королевою. З платформ і балконів кидають у натовп подарунки: намиста, спеціально виготовлені медальйони (дублони та різні дрібнички).

Оркестр у Новому Орлеані // lifegid.media

Однією з обов’язкових традицій карнавалу є куштування «Королівського десерту» або «Пирога трьох царів». Його виготовляють у вигляді великого кренделя, посипаного цукром золотого, фіолетового та зеленого кольорів. З 19 століття саме золотий (символ влади), фіолетовий (символ справедливості) і зелений (символ віри) є офіційними кольорами цього дійства. Усередині кренделя ховають маленьку іграшку, що символізує Христа. Тому, хто знайде цього пупса у своєму десерті, пророкують щасливу долю на весь рік. Наступного свята щасливчик повинен пригостити таким пирогом усіх друзів.

Пиріг трьох царів // wfae.org
Кольори карнавалу // lifegid.media

У світі є ще багато цікавих карнавалів і фестивалів, про які ми, можливо, розповімо вам пізніше. Також дуже популярні вертепи та ярмарки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: