Нематеріальна культурна спадщина        03 Серпня 2020        211      

4 кулінарні рецепти національних громад Миколаївщини

Миколаївщина багата на різноманітні національні громади. Представники деяких із них поділилися з нами цікавими й смачними рецептами-візитівками.

Білоруська мачанка з картопляними млинцями

Рецепт розповіла Тетяна Деменнікова з Миколаївської обласної національно-культурної громади білорусів «Голас Радзіми».

Це популярна повсякденна білоруська страва. Вона буває різна: м’ясна, грибна, молочна. Подають зазвичай із картопляними або пшеничними млинцями, оладками чи з дерунами.

М’ясна мачанка з реберцями // 1000.menu

Складники млинців

  • 500 г картоплі
  • Склянка молока
  • 3–4 столові ложки борошна
  • Пів чайної ложки соди
  • Сіль (за смаком)
  • Олія (для смаження)

Складники мачанки

  • 500 г варено-копченої ковбаси зі свинини (бажано домашньої, але якщо немає, можна замінити «Одеською» чи «Краківською»)
  • 1 кг свинячої грудинки або реберець
  • 100 г копченої грудинки
  • 100 г сала (якщо грудинка жирна, можна не використовувати сало)
  • 2–3 цибулини
  • 3 столові ложки (з гіркою) борошна
  • Часник, сіль, тмин (зіра) і лавровий лист (за смаком)
  • Декілька горошин чорного та духмяного перцю

Покроковий рецепт

  1. Наріжте сало та цибулю мілкими кубиками й обсмажте на пательні до шкварок.
  2. Поріжте грудинку, реберця та ковбасу, добре обсмажте. Постійно помішуючи, присипте просіяним борошном. Смажте, доки борошно не підрум’яниться.
  3. Додайте стакан гарячої води (щоб отримати консистенцію рідкої сметани), сіль й інші спеції та тушкуйте до м’якості в глибокій пательні або казані 30–40 хвилин.
  4. Додайте мілко порізаний часник. Залиште страву «настоятися» і зробіть картопляні млинці.
  5. Почистьте картоплю, натріть на дрібній терці та відіжміть. Сік відставте, щоб крохмаль опустився на дно.
  6. Закип’ятіть молоко, залийте ним картоплю, додайте сіль, соду, яйце та борошно, добре перемішайте.
  7. Обережно злийте відстояний картопляний сік. Крохмаль, який зібрався на дні, додайте в тісто. Знову добре перемішайте.
  8. Підсмажте млинці до рум’яної скоринки з обох боків на добре розігрітій пательні.

Їдять мачанку, макаючи млинці в підливу.

Вірменська гата

Рецепт розповіла Гульнара Шамян із Миколаївської організації «Спілка вірмен України».

Гата — знаменита випічка, обов’язковий атрибут весілля та інших святкових подій у житті вірменської громади Миколаївщини. На Різдво гата не тільки солодке пригощання, а й виконує функції оракула. Перед випіканням у печиво кладуть монетку та вважають, що того, хто її знайде, удача супроводжуватиме весь рік.

Вірменська гата // cookpad.com

Складники тіста

  • 200 г масла або вершкового маргарину (попередньо охолодити)
  • 1 яйце
  • 2 склянки борошна
  • Трохи солі
  • Пів склянки кефіру або сметани

Складники «хорізу» (начинки)

  • Пів склянки цукру
  • Пів склянки борошна
  • 50 г розтопленого вершкового масла
  • Ванільний цукор

Покроковий рецепт

  1. Перетріть охолоджене вершкове масло крізь терку або руками, змішайте з борошном, щоб отримати масу, схожу на крихти.
  2. Зробіть у масі ямку та додайте туди яйце, трохи солі й кефір (сметану), змішаний із содою.
  3. Швидко замісіть тісто та покладіть на годину в холодильник.
  4. Поки тісто охолоджується, приготуйте начинку: змішайте цукор, борошно, масло, ванільний цукор і зробіть руками крихти.
  5. Дістаньте з холодильника готове охолоджене тісто, розділіть його на дві частини й кожну розкачайте у вигляді прямокутника.
  6. Рівномірно розподіліть на тісті начинку, згорніть рулетом, змастіть яйцем та розріжте на ромбики.
  7. Випікайте в завчасно розігрітій духовці за температури 180–200 градусів приблизно 25 хвилин, до готовності.

Грецька спанакопіта

Рецепт розповіла Антоніна Волошина з Миколаївського обласного товариства греків «Нова Еллада».

Спанакопіта — пиріг зі шпинатом, зеленню, сиром та оливковою олією. Це одна з «візитівок» середземноморської кулінарії та символ грецької гостинності. Переважно пиріг подають на обід або вечерю.

Спанакопіта — грецький листковий пиріг зі шпинатом // kulinarno-joana.com

Складники тіста «Філо»

  • 450 г борошна
  • 3 жовтки
  • Склянка води
  • Пів склянки оливкової олії
  • 1 чайна ложка солі

За необхідності можна замінити витяжним або листковим тістом.

Складники начинки

  • 1 кг шпинату (свіжого або замороженого)
  • 500 г сиру
  • 200 г сиру фета
  • 2 шт. цибулі порей або невеликий пучок зеленої цибулі (перо). На крайній випадок можна додати 2–3 городні цибулини.
  • Зелень (петрушка, кріп)
  • 3 яйця
  • Сіль, перець (за смаком)
  • Оливкова олія (для смаження)

Покроковий рецепт

  1. Перед приготуванням тіста заздалегідь ретельно просійте борошно й подбайте про те, щоб усі продукти були кімнатної температури, інакше тісто не буде еластичним.
  2. Розведіть водою жовтки й додайте сіль. Вимішуйте ложкою, поступово додаючи борошно й рослинну олію. Коли тісто стане більш густим та еластичним, викладіть його на стіл, притрушений борошном, і вимішуйте руками. Для більшої однорідності, пишності та еластичності сформуйте з маси шар, притрусіть стіл борошном і 30–40 разів киньте тістом об стіл.
  3. Заверніть тісто у плівку та залиште в холодильнику на 1,5–2 години.
  4. Поки тісто охолоджується, приготуйте начинку. Мілко поріжте цибулю та обсмажте на оливковій олії у великій каструлі з товстим донцем. Туди ж додайте порізаний шпинат і зелень, посоліть і тушкуйте хвилин 15 на середньому вогні (кришкою не накривайте), постійно помішуючи.
  5. Обережно злийте рідину та дайте масі охолонути.
  6. Перемішайте в мисці яйця, порізану кубиками фету, сир та шпинат із зеленню, додайте спеції за смаком.
  7. Дістаньте охолоджене тісто, розділіть на вісім частин, кожну дуже тонко розкачайте, щоб тісто стало прозорим, і придайте форму прямокутника. Накрийте серветкою, щоб не підсохло.
  8. Візьміть лист тіста, щедро намажте оливковою олією, зверху покладіть наступний лист (повторіть так ще декілька разів, має бути 3–4 шари).
  9. Покладіть на підготовлене тісто начинку та згорніть рулетом.
  10. Змастіть кожен виріб оливковою олією та випікайте за температури 180 градусів до золотистої скоринки (приблизно 40 хвилин).

Дагестанський натух

Рецепт розповіли Султан-Мурад і Лоліта Каймаразові з Миколаївського обласного товариства-земляцтва «Дагестан».

Натух — традиційний дагестанський десерт, який часто готують на свята, особливо на заручини та весілля. Ця страва особливо популярна серед аварців, даргинців, лезгинів і кумиків.

Святковий натух на заручини // kharkovchane.ru

Складники тіста

  • Склянка борошна
  • 250–300 г вершкового масла (бажано топленого)
  • 1–2 яйця (або тільки жовтки)
  • Столова ложка цукру
  • Трохи солі та соди

Складники солодкої заливки

  • Склянка меду (якщо меду мало, то можете додати стільки ж цукру)
  • Склянка почищених грецьких (або будь-яких інших, на ваш смак) горіхів
  • Родзинки (за бажанням)

Покроковий рецепт

  1. У борошно вбийте яйця, додайте м’яке масло, цукор, сіль, соду й замісіть круте тісто. Накрийте серветкою та залиште його на хвилин 15–20 «відпочити».
  2. Тонко розкачайте тісто (товщиною 2–3 мм), дайте трохи підсохнути й поріжте на тоненькі смужки або квадратики. У деяких родинах використовують інший спосіб: пропускають тісто через м’ясорубку з великими отворами.
  3. Кожен шматочок обсмажте у фритюрі до золотавого кольору. Використовуйте рослинну олію без запаху або ж суміш олії з топленим маслом чи маргарином. Викладіть вироби на паперову чи полотняну серветку, щоб позбутися зайвого жиру.
  4. Трохи підсмажте горіхи або помістіть їх у духовку на 10–15 хвилин за температури 170 градусів. Очистьте і злегка подрібніть (за бажанням можете використовувати й цілі горіхи).
  5. Нагрійте мед на невеликому вогні майже до кипіння. За необхідності потроху додайте в гарячий мед цукор. Щоб з’ясувати, чи сироп готовий, капніть трохи в холодну воду: якщо капля не розтікається, то сироп чудовий.
  6. Залийте смажене тісто розтопленим рідким медом, додайте подрібнені горіхи, перемішайте.
  7. Поки маса тепла, придайте десерту бажаної форми та прикрасьте його горіхами й сухофруктами.

Також у нашому краї готують багато неординарних рибних страв та експериментують із тістом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: