Миколаївщина багата на різноманітні національні громади. Представники деяких із них поділилися з нами цікавими й смачними рецептами-візитівками.
Білоруська мачанка з картопляними млинцями
Рецепт розповіла Тетяна Деменнікова з Миколаївської обласної національно-культурної громади білорусів «Голас Радзіми».
Це популярна повсякденна білоруська страва. Вона буває різна: м’ясна, грибна, молочна. Подають зазвичай із картопляними або пшеничними млинцями, оладками чи з дерунами.

Складники млинців
- 500 г картоплі
- Склянка молока
- 3–4 столові ложки борошна
- Пів чайної ложки соди
- Сіль (за смаком)
- Олія (для смаження)
Складники мачанки
- 500 г варено-копченої ковбаси зі свинини (бажано домашньої, але якщо немає, можна замінити «Одеською» чи «Краківською»)
- 1 кг свинячої грудинки або реберець
- 100 г копченої грудинки
- 100 г сала (якщо грудинка жирна, можна не використовувати сало)
- 2–3 цибулини
- 3 столові ложки (з гіркою) борошна
- Часник, сіль, тмин (зіра) і лавровий лист (за смаком)
- Декілька горошин чорного та духмяного перцю
Покроковий рецепт
- Наріжте сало та цибулю мілкими кубиками й обсмажте на пательні до шкварок.
- Поріжте грудинку, реберця та ковбасу, добре обсмажте. Постійно помішуючи, присипте просіяним борошном. Смажте, доки борошно не підрум’яниться.
- Додайте стакан гарячої води (щоб отримати консистенцію рідкої сметани), сіль й інші спеції та тушкуйте до м’якості в глибокій пательні або казані 30–40 хвилин.
- Додайте мілко порізаний часник. Залиште страву «настоятися» і зробіть картопляні млинці.
- Почистьте картоплю, натріть на дрібній терці та відіжміть. Сік відставте, щоб крохмаль опустився на дно.
- Закип’ятіть молоко, залийте ним картоплю, додайте сіль, соду, яйце та борошно, добре перемішайте.
- Обережно злийте відстояний картопляний сік. Крохмаль, який зібрався на дні, додайте в тісто. Знову добре перемішайте.
- Підсмажте млинці до рум’яної скоринки з обох боків на добре розігрітій пательні.
Їдять мачанку, макаючи млинці в підливу.
Вірменська гата
Рецепт розповіла Гульнара Шамян із Миколаївської організації «Спілка вірмен України».
Гата — знаменита випічка, обов’язковий атрибут весілля та інших святкових подій у житті вірменської громади Миколаївщини. На Різдво гата не тільки солодке пригощання, а й виконує функції оракула. Перед випіканням у печиво кладуть монетку та вважають, що того, хто її знайде, удача супроводжуватиме весь рік.

Складники тіста
- 200 г масла або вершкового маргарину (попередньо охолодити)
- 1 яйце
- 2 склянки борошна
- Трохи солі
- Пів склянки кефіру або сметани
Складники «хорізу» (начинки)
- Пів склянки цукру
- Пів склянки борошна
- 50 г розтопленого вершкового масла
- Ванільний цукор
Покроковий рецепт
- Перетріть охолоджене вершкове масло крізь терку або руками, змішайте з борошном, щоб отримати масу, схожу на крихти.
- Зробіть у масі ямку та додайте туди яйце, трохи солі й кефір (сметану), змішаний із содою.
- Швидко замісіть тісто та покладіть на годину в холодильник.
- Поки тісто охолоджується, приготуйте начинку: змішайте цукор, борошно, масло, ванільний цукор і зробіть руками крихти.
- Дістаньте з холодильника готове охолоджене тісто, розділіть його на дві частини й кожну розкачайте у вигляді прямокутника.
- Рівномірно розподіліть на тісті начинку, згорніть рулетом, змастіть яйцем та розріжте на ромбики.
- Випікайте в завчасно розігрітій духовці за температури 180–200 градусів приблизно 25 хвилин, до готовності.
Грецька спанакопіта
Рецепт розповіла Антоніна Волошина з Миколаївського обласного товариства греків «Нова Еллада».
Спанакопіта — пиріг зі шпинатом, зеленню, сиром та оливковою олією. Це одна з «візитівок» середземноморської кулінарії та символ грецької гостинності. Переважно пиріг подають на обід або вечерю.

Складники тіста «Філо»
- 450 г борошна
- 3 жовтки
- Склянка води
- Пів склянки оливкової олії
- 1 чайна ложка солі
За необхідності можна замінити витяжним або листковим тістом.
Складники начинки
- 1 кг шпинату (свіжого або замороженого)
- 500 г сиру
- 200 г сиру фета
- 2 шт. цибулі порей або невеликий пучок зеленої цибулі (перо). На крайній випадок можна додати 2–3 городні цибулини.
- Зелень (петрушка, кріп)
- 3 яйця
- Сіль, перець (за смаком)
- Оливкова олія (для смаження)
Покроковий рецепт
- Перед приготуванням тіста заздалегідь ретельно просійте борошно й подбайте про те, щоб усі продукти були кімнатної температури, інакше тісто не буде еластичним.
- Розведіть водою жовтки й додайте сіль. Вимішуйте ложкою, поступово додаючи борошно й рослинну олію. Коли тісто стане більш густим та еластичним, викладіть його на стіл, притрушений борошном, і вимішуйте руками. Для більшої однорідності, пишності та еластичності сформуйте з маси шар, притрусіть стіл борошном і 30–40 разів киньте тістом об стіл.
- Заверніть тісто у плівку та залиште в холодильнику на 1,5–2 години.
- Поки тісто охолоджується, приготуйте начинку. Мілко поріжте цибулю та обсмажте на оливковій олії у великій каструлі з товстим донцем. Туди ж додайте порізаний шпинат і зелень, посоліть і тушкуйте хвилин 15 на середньому вогні (кришкою не накривайте), постійно помішуючи.
- Обережно злийте рідину та дайте масі охолонути.
- Перемішайте в мисці яйця, порізану кубиками фету, сир та шпинат із зеленню, додайте спеції за смаком.
- Дістаньте охолоджене тісто, розділіть на вісім частин, кожну дуже тонко розкачайте, щоб тісто стало прозорим, і придайте форму прямокутника. Накрийте серветкою, щоб не підсохло.
- Візьміть лист тіста, щедро намажте оливковою олією, зверху покладіть наступний лист (повторіть так ще декілька разів, має бути 3–4 шари).
- Покладіть на підготовлене тісто начинку та згорніть рулетом.
- Змастіть кожен виріб оливковою олією та випікайте за температури 180 градусів до золотистої скоринки (приблизно 40 хвилин).
Дагестанський натух
Рецепт розповіли Султан-Мурад і Лоліта Каймаразові з Миколаївського обласного товариства-земляцтва «Дагестан».
Натух — традиційний дагестанський десерт, який часто готують на свята, особливо на заручини та весілля. Ця страва особливо популярна серед аварців, даргинців, лезгинів і кумиків.

Складники тіста
- Склянка борошна
- 250–300 г вершкового масла (бажано топленого)
- 1–2 яйця (або тільки жовтки)
- Столова ложка цукру
- Трохи солі та соди
Складники солодкої заливки
- Склянка меду (якщо меду мало, то можете додати стільки ж цукру)
- Склянка почищених грецьких (або будь-яких інших, на ваш смак) горіхів
- Родзинки (за бажанням)
Покроковий рецепт
- У борошно вбийте яйця, додайте м’яке масло, цукор, сіль, соду й замісіть круте тісто. Накрийте серветкою та залиште його на хвилин 15–20 «відпочити».
- Тонко розкачайте тісто (товщиною 2–3 мм), дайте трохи підсохнути й поріжте на тоненькі смужки або квадратики. У деяких родинах використовують інший спосіб: пропускають тісто через м’ясорубку з великими отворами.
- Кожен шматочок обсмажте у фритюрі до золотавого кольору. Використовуйте рослинну олію без запаху або ж суміш олії з топленим маслом чи маргарином. Викладіть вироби на паперову чи полотняну серветку, щоб позбутися зайвого жиру.
- Трохи підсмажте горіхи або помістіть їх у духовку на 10–15 хвилин за температури 170 градусів. Очистьте і злегка подрібніть (за бажанням можете використовувати й цілі горіхи).
- Нагрійте мед на невеликому вогні майже до кипіння. За необхідності потроху додайте в гарячий мед цукор. Щоб з’ясувати, чи сироп готовий, капніть трохи в холодну воду: якщо капля не розтікається, то сироп чудовий.
- Залийте смажене тісто розтопленим рідким медом, додайте подрібнені горіхи, перемішайте.
- Поки маса тепла, придайте десерту бажаної форми та прикрасьте його горіхами й сухофруктами.
Також у нашому краї готують багато неординарних рибних страв та експериментують із тістом.