Нематеріальна культурна спадщина        11 Серпня 2017        493      

Фестивалі гончарства

Триває літня пора, період відпусток і відпочинку. Хтось полюбляє проводити сонячні дні на теплому морському узбережжі, а хтось свій час відпочинку сплановує заздалегідь, змістовно й насичено. Саме для останніх ми пропонуємо ознайомитися з популярними фестивалями, які занурять вас у неймовірну атмосферу традицій рідної землі. Ласкаво просимо в серце українського гончарства, де народжуються шедеври опішнянської та косовської кераміки.

Фото: http://ludyne.if.ua

У Косові

Щорічно у вересні відбувається відкритий фестиваль-конкурс кераміки, ремесел і фольклору «Мальований дзбаник». У програмі фестивалю — гончарські пленери, майстер-класи, виставки, етнічні смаколики. А закінчується дійство гуцульською ватрою.

Косівський базар-ярмарок. Тут продаються вироби гуцульських майстрів: ліжники, різьблені та інкрустовані скриньки, тарелі, вишиванки, рушники, фігурки із сиру, прикраси з бісеру й металу, кептарі, запаски, череси, кераміка. Це свого роду «тусовка» майстрів, пошук нових каналів реалізації продукції, творче змагання, вернісаж свіжих робіт.

В Опішному

Міжнародний молодіжний гончарський фестиваль, який завжди проводиться в червні. Це справжній зліт обдарованої молоді. Упродовж десяти днів кожен з учасників виготовляє три гончарні вироби в кількох номінаціях. Кращі роботи відбирають на виставку й нагороджують найталановитіших учасників.

Національний фестиваль гончарства й Міжнародний мистецький ярмарок «Гончарний Всесвіт в Україні» збирає поціновувачів мистецтва спекотними липневими днями. Цього року захід відбувся в рамках IX Тижня національного гончарного здвиження «Здвиг 2017». У програмі були заявлені: літня Академія гончарства; керамо-толоки, національний ковальський фестиваль «Вакула ФЕСТ–XXI», аукціон сучасної художньої кераміки «Керамолімп».

12 серпня в селищі міського типу Опішня Полтавської області у вчетверте пройде міжнародний гастрономічний фест-квест «Борщик у глиняному горщику». Основною особливістю фестивалю є готування в печі різних видів борщу в глиняному посуді — горщиках. Ідея в тому, щоби відновити стародавні рецепти приготування борщів, бо учасники можуть не лише спробувати страву, а також прослідкувати як народні умілиці готують смачний та запашний борщ. У програмі фестивалю: дегустація виготовлених борщів, народна музика, танці, майстер-класи.

Фото: http://bastion.tv

Подорожуйте Україною, знайомтеся з кращими зразками культури рідної землі й пишайтеся її красою та величчю!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: