Нематеріальна культурна спадщина        08 Січня 2021        95      

Зігріваємося на свята: 9 гарячих зимових напоїв з усього світу

Січень — час веселощів і гулянь. Щоби зігрітися в ці холодні дні, люди в різних країнах традиційно готують смачні гарячі напої за оригінальними рецептами: глінтвейн, глег, грог, пунш та інші. Спробуємо?

Глінтвейн

Глінтвейн — традиційний і найбільш популярний у Європі напій на зимових ярмарках та базарах. Виготовляють його на основі підігрітого червоного сухого вина з додаванням цукру та прянощів (кардамону, гвоздики, кориці, анісу), а також висушеної цедри цитрусів. Головна умова — не доводити рідину до кипіння, а прогрівати на повільному вогні приблизно пів години, а потім дати настоятися ще 15 хвилин.

Глінтвейн

Рецептів приготування по-справжньому безліч, готують навіть і безалкогольний глінтвейн на основі виноградного соку. Якщо ж навпаки, хтось любить напої більш міцні, додають ром, коньяк, віскі. Так у Німеччині, за встановленими правилами, міцність глінтвейну — не менше, як сім відсотків. Зазвичай цей солодкий напій п’ють без будь-яких закусок, а ось у Німеччині — з тістечками та шоколадними цукерками, в Австрії — з яблучним пирогом, у Швеції — з маленькими сирними канапками, а в Нідерландах — з пончиками, присипаними цукровою пудрою.

Глег

Глег — різновид глінтвейну, який п’ють у різдвяні дні у Швеції, Данії, Фінляндії, Естонії та Латвії. Готують із гарячого червоного вина з додаванням різних спецій та прянощів. Іноді додають горілку для міцності, фрукти і ягоди та очищений мигдаль. У Данії та Швеції напій роблять і безалкогольним: із соком винограду та чорною смородиною. Рекомендують спочатку насолодитися ароматом напою, а потім уже пити. Для закуски підійдуть мандарини, апельсини, імбирні пряники.

Глег // wikipedia.org

Пунш

Пунш колись подавали на зимових маскарадах і святкових балах. По суті, пунш — це гарячий алкогольний коктейль, склад якого визнали англійські моряки в колоніальній Індії в далекому шістнадцятому столітті.

Пунш // volynonline.com

Вважають, що слово «пунш» — похідне від pantscha (з хінді — п’ять) і вказує на кількість його обов’язкових інгредієнтів. Це можуть бути: ром, натуральний сік із фруктів, вода, цукор, прянощі та, а додатково — вино, горілка, бренді, шматочки фруктів тощо. Готують пунш на слабкому вогні приблизно 15–20 хвилин, а потім одразу можна пити. Завоювавши популярність у Європі, рецепт став збагачуватися: з’явилися пунші з молоком, кавою, елем і пивом. Французи до традиційних фруктів додають полуницю й диню. Для дітей готують безалкогольний пунш.

Васайл — традиційний пунш у Великобританії. Слово wassail — це тост «За здоров’я!». Щоби приготувати цей напій, потрібно запекти яблука й апельсини, у цедру яких вставити зарані кілька гвоздик. Запечені фрукти покласти в каструлю, залити сидром, додати корицю, кардамон, імбир, мускатний горіх. Поки суміш підігрівається, збити яйця до пишної піни. Процідити сидр і повільно влити в яєчну піну. Відразу можна розливати й пити, поки піна не осіла.

У Чехії популярний пунш називається турбомошт. Крім яблучного соку і спецій у напій додають шнапс. Чехи вважають, що такий коктейль веселить і надає «турбоенергію».

Пунш сорель // damajority.com

Пунш сорель (sorrel punch) — традиційний напій із Ямайки. Цей коктейль готують із сушеного гібіскусу, вимоченого в ямайському ромі, з додаванням апельсинів та спецій: імбиру, гвоздики, мускатного горіха, кориці. Напій доводять до кипіння, охолоджують і подають із листочками м’яти та льодом.

Гарячий яблучний сидр

Якщо ви намочили ноги, щоб уникнути застуди, треба випити гарячого сидру. Це суто англійський рецепт, за яким напій готують на основі кальвадосу або іншого бренді з додаванням цукру або меду, нарізаних яблук та спецій (кориці, гвоздики, анісу або насіння фенхелю). Напій виходить досить міцним. Якщо є необхідність чи бажання знизити градус, можна розбавити водою.

Гарячий сидр // 5.ua

Грог

Грог — це розведений водою ром із прянощами. З виникненням цього напою в Англії є декілька легенд. В одній із них розповідають про знаменитого адмірала Нельсона, який наказав економити ром і розбавляти його водою. Суворий адмірал зажди ходив у накидці грогрем, за що матроси прозвали його Старий Грог. Тому напій і назвали на честь грізного автора. А щоби поліпшити смак розведеного рому, матроси експериментували з цукром, лимоном, спеціями. Коли ж напій нагріли, то він несподівано сподобався.

Грог // ganok.in.ua

Класичний грог дуже швидко і просто готується: ром розвести водою наполовину, додати цитрусову цедру, цукор, корицю і гвоздику. Напій закип’ятити й одразу можна пити. За бажанням у грог можна долити молоко, каву або мед.

Ег-ног

Ег-ног — святковий напій американців і канадців. Він містить яйця, молоко та розмаїття прянощів. Хоча придумали рецепт у Шотландії, де готували напій на основі еля. Назва його складається зі слів egg (яйце) та noggin (чверть пінти елю).

За рецептом у збиті жовтки з цукром по одній столовій ложці обережно додають підігріте молоко з прянощами й переливають у каструлю. Коли суміш на маленькому вогні трохи загусне, додають ваніль та розливають напій у склянки. Готовий ег-ног прикрашають збитими вершками та мускатним горіхом. Цей коктейль треба витримати в холоді хоча б одну ніч, а краще п’ять-сім діб.

Гарячий пивний коктейль

У Німеччині, Польщі та Швеції винахідливі кулінари придумали підігрівати пиво. Вважають, що оцінити смак такого коктейлю можуть тільки справжні гурмани. Коктейль готують, додаючи у світле пшеничне пиво трохи цукру, лимону, яєць. Інколи роблять «темний» коктейль. Тоді в напій доливають міцне бренді й кавовий лікер. Зверху прикрашають збитими вершками.

Гарячий пивний коктейль // suffolknews.co.uk

Слем

Слем — це безалкогольний різдвяний коктейль із Бельгії й Нідерландів. Цей гарячий напій люблять прихильники здорового способу життя. Приготувати його просто: у гаряче молоко додати дуже міцний солодкий чорний чай, а також цедру лимона, шафран, мускатний горіх, гвоздику, корицю.

Слем // suffolknews.co.uk

Збитень

Збитень здавна популярний в Україні медовий напій. Збитень чудово бадьорить і зігріває під час вуличних зимових прогулянок. Наприкінці 19 століття його розливали охочим із великих самоварів, що стояли на прилавках. Класичний збитень готують із таких компонентів: мед, вода і приправи — шавлія, м’ята, листя смородини, імбир, перець, гвоздика. Усі компоненти треба проварити 20 хвилин та дати настоятися приблизно 40 хвилин. Потім знов підігріти та змішати із соком лимона. Міцний алкоголь додати за бажанням.

Збитень

Гарячі напої — не єдина зимова традиція. Не менш популярний вертеп, який виник ще в 13 столітті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: