Нематеріальна культурна спадщина        21 Листопада 2018        442      

Матвіївський зелений борщ із бичками — смачна кулінарна візитівка Миколаївщини

Кажуть, щоб зрозуміти людину, треба з’їсти разом із нею пуд солі, а щоб відчути «на смак» культуру народу — поласувати стравами традиційної народної кухні. Детальніше про кулінарні візитівки різних народів, зокрема про український борщ, — далі в статті.

Сьогодні традиційні страви національної кухні розглядаються як важливий маркер національно-культурної ідентичності. Велика увага приділяється їх збереженню та популяризації. Майже 50 зразків кулінарних технологій увійшли до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Серед них: азербайджанська долма та неаполітанська піца, бельгійське пиво, таджицький оші палав і узбецький плов, арабська і турецька кава; традиційні технології випічки хліба — лаваша, катирми, юфки — народів Вірменії, Азербайджану, Ірану, Казахстану, Киргизстану та Туреччини; традиції виготовлення кімчі в Кореї та солодких розписних медових пряників у Хорватії.

В українській народній культурі однією із таких смачних візитівок є борщ. Популярна страва має безліч варіацій: борщ на узварі, гетьманський борщ із баклажанами, свинячими реберцями та квасолею; пісний борщ із в’яленими грушами (для гурманів); борщі зі свининою та яловичиною, бараниною та курятиною, рибою і яблуками, грибами і раками, чорносливом, медом тощо.

Традиційний матвіївський зелений борщ із бичками на фестивалі «Таврія-Борщ 2018»

Для популяризації улюбленої страви в Україні щорічно проводиться низка фестивалів, найпопулярнішими з яких є Міжнародний гастрономічний фестиваль-квест «Борщик у глиняному горщику» етнолога Олени Щербань (смт Опішня, Полтавщина), фестиваль «Борщ’їв» (м. Борщів, Тернопільщина), Всеукраїнський фестиваль борщу Ганни Секрет (с. Правилівка, Винниччина), а також кулінарний фестиваль «Таврія-борщ», який проходить в рамках відкритого фестивалю народного мистецтва «Душа Півдня» (Херсонщина). Родзинкою кулінарного шоу на Херсонщині стали рецепти приготування борщу з креветками та рибою: карасиками, пеленгасом, сомом і линями.

Справжніми зірками цьогорічного свята стали наші земляки — учасники Народного хорового колективу «Червоняночка». Вони не тільки порадували журі та гостей фестивалю яскравими виступами, але й нагодували смачними та корисними стравами: борщем «Червонянський» — традиційним матвіївським зеленим борщем зі смаженими бичками, квасолею та яйцями; борщем «Галицький» — із гарбузом та чорносливом.

Любов Кузьменко та Тетяна Трофименко

Риболовний промисел був одним із традиційних занять жителів розташованої на березі річки Південний Буг старовинної козацької станиці Червона Слобода (так до 1778 року називалася Матвіївка), яка знаходилася спочатку у складі Бугогардівської паланки, а потім — Бузького козачого війська. Тож не випадково саме риба стала основою більшості традиційних місцевих страв.

Любов Кузьменко та її маленькі помічниці готують традиційний
зелений матвіївський борщ зі смаженими бичками. Джерело: Тетяна Трофименко ‎Матвiївський будинок культури

Як розповіла нам Надія Доценко, директор Матвіївського БК, секрети приготування борщу зі смаженими бичками матвіївські господині передають із покоління в покоління. Серед обов’язкових продуктів — рожевий буряк та картопля, квасоля та щавель, варені нарізані яйця, морква, цибуля, обсмажені бички і спеції. Особливо смачним борщ виходить тоді, коли приготований у дружній компанії на березі річки в казанку на багатті.

Методисти Миколаївського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи разом із фахівцями закладів культури області проводять роботу зі збору інформації, фіксації та опису елементів нематеріальної культурної спадщини. У грудні на чергове засідання збирається поважний експертний орган — Обласна комісія з формування переліку елементів НКС Миколаївської області. Буде розглянуто пропозиції щодо внесення нових зразків нематеріальної спадщини до обласного списку. Серед елементів НКС, які виносяться на розгляд комісії — традиційна технологія приготування зеленого борщу з бичками.

Фестиваль «Таврія-Борщ-2018»: нагородження лауреатів. Джерело: Татьяна Трофименко ‎Матвiївський будинок культури

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: